Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πλάκα μου κάνεις;

Το ποστ αυτό απευθύνεται στον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και να μη σας κουράσω.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο Αθηνά σε όποιον φίλο και γνωστό λέω για την μετακίνηση του τμήματος Πληροφορικής από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες μου απαντάνε πάντα με την ίδια ατάκα.

"Πλάκα μου κάνεις;"

Είδα λοιπόν την συνέντευξη σας κύριε Υπουργέ και θέλω να σας μεταφέρω τις δικές μου απορίες... που ίσως συνοψίζουν αυτό το "Πλάκα μου κάνεις;"


Ας τα πάρω λοιπόν με την σειρά.

1. Λέτε πως θέλετε να δημιουργήσετε πόλεις και κέντρα με κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν με 2 Πανεπιστήμια και 1 ΤΕΙ (το 4ο μεγαλύτερο της Ελλάδος) είναι αναμφίβολο πως ακαδημαϊκή μάζα έχει και μάλιστα πόλη σημαντική εδώ και χρόνια. Οι Σέρρες, με ένα ΤΕΙ με τμήματα τα περισσότερα των οποίων φυτοζωούν με βάσεις κυρίως κάτω από το 10 και σαφώς μικρότερο όγκο... πόση ακαδημαϊκή μάζα έχει; Με την κίνηση σας βέβαια να πάρετε 6 τμήματα από το ΑΤΕΙΘ στις Σέρρες (ενώ συνολικά το ΑΤΕΙΘ "χάνει" 10 τμήματα) υπολογίζεται να την δημιουργήσετε. Αλλά πόσοι από τους 10.000 περίπου φοιτητές θα μετακομίσουν στις Σέρρες (ή σε όποια άλλη πόλη) και πόσοι θα παρατήσουν τις σπουδές; Το έχετε υπολογίσει; Έχετε κάνει κάποια μελέτη; Το σκεπτικό εδώ μου φαίνεται πως θέλει να δημιουργήσει κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα εκεί που δεν υπάρχει αποδυναμώνοντας σημαντικά ακαδημαϊκά κέντρα. Σας φαίνεται λογικό κ. Υπουργέ;

2. Έχετε λέτε σαν στόχο να ενισχύσετε την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των πτυχίων. Κατ' αρχήν το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ είναι από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι αξιολογήσεις των 2 τμημάτων από την ΑΔΙΠ (ΑΤΕΙΘ, ΤΕΙ Σερρών) λένε πολλά για την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του κάθε πτυχίου. Καταργείται λοιπόν ένα τμήμα με πτυχίο και φήμη χρόνων τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και διεθνώς και το συγχωνεύεται με ένα που εδώ και χρόνια προσπαθεί να χτίσει μία φήμη. Με όρους μάρκετινγκ έχετε 2 προϊόντα με το δικό του brand name το καθένα και καταργείται το ένα με την καλή φήμη για να "σπρώξτε" το άλλο. Δεν νομίζω πως αυτό λέγεται προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Ή μήπως έτσι νομίζετε κ. Υπουργέ; Πάντως η συνήθης πρακτική λέει το αντίθετο (καταργώ το αδύναμο brand name και το συγχωνεύω στο δυνατό).

3. Λέτε ότι πρέπει να κλείσουν τμήματα με λίγους ή καθόλου ΔΕΠ. Συγκρίνοντας τα μεγέθη έχουμε από την μία ένα τμήμα με 13 μέλη ΔΕΠ και από την άλλη ένα με 20. Άρα κάθε άλλο παρά ελλειπή μέλη ΔΕΠ έχει το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ. Αλλά παρόλα αυτά καταργείται. Πώς συνάδει αυτό με την λογική που αναπτύξατε κ. Υπουργέ; Θα μπορούσα ίσως να καταλάβω το αντίθετο (να κλείσει το τμήμα των Σερρών και να απορροφηθεί στη Θεσσαλονίκη) αλλά αυτό;

4. Κλείνετε λέτε τμήματα προθαλάμους της ανεργίας. Με βάση την εμπειρία μας (και τα νούμερα από το γραφείο πρακτικής του τμήματος) εδώ στην Θεσσαλονίκη οι φοιτητές μας βρίσκουν ακόμα δουλειά αφού το 20% όσο κάνουν πρακτική μένουν στην εταιρία και προφανώς το ποσοστό απορρόφησης των υπολοίπων αποφοίτων σε άλλες εταιρίες είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στις Σέρρες υπάρχουν φοιτητές του τμήματος που έρχονται για πρακτική στην Θεσσαλονίκη. Πόσο μάλλον για να βρουν δουλειά. Άρα ποιο τμήμα θεωρείτε ότι είναι πιο πιθανό να παράγει ανέργους; Ένα τμήμα Πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη (2η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος με τεχνολογικά πάρκα, διάσημα ερευνητικά κέντρα Πληροφορικής, έδρα μίας πληθώρας εταιριών και καινοτομικών επιχειρήσεων) ή στις Σέρρες.

5. Τέλος κάτι που πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Το λέτε επανειλημμένως στην συνέντευξη ότι θέλετε να πετύχετε σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω πως η βιομηχανία άρα η παραγωγή στον τομέα της πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη είναι πολλαπλάσια από αυτή των Σερρών. Αλήθεια πόσες επιχειρήσεις πληροφορικής υπάρχουν στις Σέρρες; Γνωρίζετε; Με βάση ποια μελέτη το τμήμα των Σερρών είναι πιο συνδεδεμένο με την παραγωγή Πληροφορικής σε σχέση με αυτό της Θεσσαλονίκης. Εξηγείστε κ. Υπουργέ μου γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω!

Το μόνο επιχείρημα που μπορώ να βρω υπέρ μίας τέτοιας μετακίνησης είναι αν οι εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ Σερρών είναι καλύτερες σαν πιο πρόσφατο ίδρυμα. Αλλά και πάλι το τμήμα του ΑΤΕΙΘ έχει αναπτύξει υποδομές πληροφορικής (εργαστήρια, server rooms, δίκτυα κτλ.) εδώ και χρόνια, που με μία τέτοια μετακίνηση θα είναι δύσκολο να μετακινηθούν και το κόστος αυτής της μετακίνησης τεράστιο. Για να μη μιλήσουμε για την απαιτούμενη προσαρμογή όλων αυτών των υποδομών ώστε να υποστηρίζουν το συγχωνευμένο τμήμα.

Ελπίζω και πάλι να μην σας κούρασα. Αν έχετε στοιχεία και απαντήσεις στα ερωτήματά μου παρακαλώ απαντήστε μου για να μπορώ να εξηγήσω και εγώ στους γνωστούς μου που αντιδρούν με το "Πλάκα μου κάνεις!!!"

Με εκτίμηση,
Κουρουπέτρογλου Χρήστος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να μας δώσει αυτές τις απαντήσεις που, αμφιβάλλω αν τις γνωρίζει διότι, από ότι φαίνεται, δεν έχει κάνει την αντίστοιχη έρευνα (και σύγκριση) για το ΑΤΕΙ Θεσσ/νίκης με το ΑΤΕΙ Σερρών.

Για το 4: Όσον αφορά την ανεργία, κύριε Υπουργέ Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού και ότι άλλο σκ@τ@ είσαι με αυτό τον τρόπο σκέφτεσαι να την καταπολεμίσεις ?
Η λέξη -ΑΝΑΠΤΥΞΗ- δεν σου λέει τίποτα ? Άχρηστε !